Huvudkål är en 2-årig planta, där de tätt sammanslutna bladen, som utgör huvudet, innehåller plantans upplagringsnäring. Under våra klimat-förhållanden kan huvudkål inte övervintra ute, utan måste skyddas mot frost. Droppa över lite citrondressing så förstörs inte C-vitaminerna. Vitkål används som råkost och i en mängd anrättningar, t ex kåldolmar, kålpudding, kålsoppa. Passar också bra i gratänger, stuvningar och att woka. Förvara kålen kallt och gärna i plastfilm om den är delad. Råriven kål kan förvaras i flera dagar i plastpåse i kylskåp.
Näringsvärde
Tillagningsstatus: |
Ej Tillagad |
Basmängd: |
Per 100g |
Energi: |
26kcal |
Fett: |
0,1g |
Fibrer: |
2g |
Järn: |
0,4mg |
Kolhydrat: |
3,8g |
Kalcium>: |
45mg |
Protein: |
1,4g |
Vatten: |
92g |
Natrium: |
14mg |