Huvudkål är en 2-årig planta, där de tätt sammanslutna bladen, som utgör huvudet, innehåller plantans upplagringsnäring. Under våra klimat-förhållanden kan huvudkål inte övervintra ute, utan måste skyddas mot frost. Droppa över lite citrondressing så förstörs inte C-vitaminerna. Vitkål används som råkost och i en mängd anrättningar, t ex kåldolmar, kålpudding, kålsoppa. Passar också bra i gratänger, stuvningar och att woka. Förvara kålen kallt och gärna i plastfilm om den är delad. Råriven kål kan förvaras i flera dagar i plastpåse i kylskåp.
Näringsvärde
| Tillagningsstatus: |
Ej Tillagad |
| Basmängd: |
Per 100g |
| Energi: |
26kcal |
| Fett: |
0,1g |
| Fibrer: |
2g |
| Järn: |
0,4mg |
| Kolhydrat: |
3,8g |
| Kalcium>: |
45mg |
| Protein: |
1,4g |
| Vatten: |
92g |
| Natrium: |
14mg |