Det röda färgämnet i rödkålen finns i bladens överhudsceller och yttersta cellager medan de inre delarna är vita. Färgens intensitet är ett viktigt kriterium vid förädlingen av nya rödkålssorter. Rödkål är god och dekorativ strimlad i råkost. Brynt, kokt och kryddad serveras det till kött, t ex gås och julskinka. Den passar bra till feta rätter eftersom rödkålen traditionellt kryddas till något syrlig smak. Förvara kålen kallt i 2-4 grader. Delad kål bör läggas i plastfilm så den inte torkar. Råriven kål kan förvaras i plastpåse i kylskåp flera dagar. Droppa över lite citrondressing så förstörs inte C-vitaminerna. Hårt knutna huvuden är mer hållbara än löst knutna.
Näringsvärde
Tillagningsstatus: |
Ej Tillagad |
Basmängd: |
Per 100g |
Energi: |
26kcal |
Fett: |
0,1g |
Fibrer: |
2g |
Järn: |
0,4mg |
Kolhydrat: |
3,8g |
Kalcium>: |
45mg |
Protein: |
1,4g |
Vatten: |
92g |
Natrium: |
14mg |