Det är den uppsvällda bladbasen som bildar den karakteristiska knölen med den speciella anisliknande smaken. Storlek och form varierar. Somliga stånd är runda, andra tillplattade. Själva stambasen/frukten är ca 10 cm hög eller mer, med avskurna stjälkar uppåt. Nertill är frukten avskuren från en pålrot.
Den gröna dilliknande blasten, som normalt skärs av på handelsvaran, kan användas som dekoration. Pålroten är också ätlig, liksom frukterna, så allt kan användas på denna planta. Fänkål är särskilt rik på C-vitamin och karoten.
Fänkål äts både rå och tillagad. Smaken är kryddig, sötaktig med en svag dragning åt lakrits. Köttet är mjällt och saftigt. Rå fänkål är gott i sallader och tillsammans med ost. Skär då fänkålen i skivor från botten, så faller den sönder ungefär som en lök. Då man kokar fänkål kan ståndet klyvas eller skäras i stora bitar. Koka lätt så att spänsten behålls. Fänkål är gott att gratinera och att blanda i kött- och fiskgrytor.