Bakpotatis är ett samlingsnamn för stora potatisar av mjölig eller lätt mjölig sort som lämpar sig särskilt väl för att ugnsbakas. Vikten brukar ligga mellan 250–450 gram. De klassiska bakpotatisarna är höst- och vintersorter. De på svenska marknaden kommer nästan uteslutande från Storbritannien och de finns tillgängliga året om.
Skär ett snitt i toppen på jämnstora sköljda potatisar med skal och baka i ugn i 200 °C. Använd gärna galler så att värmen kommer åt jämnt runt potatisarna. När innertemperaturen är 96 °C är de färdiga, det brukar ta 45–50 minuter. Aluminiumfolie förlänger tillagningstiden och är bättre att använda när potatisen är klar för att hålla den varm. Du kan också baka potatis i mikrovågsugn i fem minuter på full effekt, eller lite längre om det är mycket stora potatisar.
Bakpotatis med smör och salt är en delikatess i sig. Du kan fylla den med smör, smakrik ost, gräddfil och löjrom eller krämiga röror med exempelvis räkor, kyckling, tonfisk eller rökt kött. Du kan också leka med den stora formen i andra rätter. Har du en grönsakssvarv kan du linda svarvad potatis runt kött eller fisk, bryna och sedan ugnsbaka. Stora potatisskivor kan bakas för sig och användas istället för hamburgerbröd.